top of page

Dohányzásról leszokás támogatása

Az emberek többsége a legfontosabb értéknek az egészségét tekinti. A dohányzás abbahagyása az egyik legfontosabb lépés, amelyet valaha is megtehet/megtett annak érdekében,
hogy megőrizze, vagy visszanyerje az egészségét.

Az első leszokást támogató tanácsadás során

Az általános belgyógyászati kivizsgálás mellett kitérünk a páciens dohányzási szokásaira, felmérjük a nikotinfüggőség és a dohányzással kapcsolatos pszichés ragaszkodás mértékét, a dohányos környezetét, illetve a dohányzásfüggőség gyógyítását segítő és hátráltató tényezőket. Egyéni leszokási tervet állítunk össze. Amennyiben szükséges, felírjuk a leszokást segítő gyógyszereket. Általában az első vizsgálat része egy testsúlymérés, egy légzésfunkciós vizsgálat, egy EKG, egy vérnyomás- és egy CO-mérés.
Kérjük, hogy a leszokási célból hozzánk jelentkező betegek hozzák magukkal utolsó mellkasi röntgenfelvételüket vagy annak leletét. Ha ilyen nincs, akkor beutalót adunk mellkasi rtg-felvétel elkészítésére.
A leszokást támogató első vizit hossza általában 60 perc.

Leszokást támogató tanácsadás (kontroll vizit)
A leszokást támogató első vizitet követően 3 hónapon belül általában 6 alkalommal jön vissza a páciens ún. kontroll vizitre. Itt megbeszéljük a leszokási folyamatban elért eredményeket. Kijavítjuk az esetleges hibákat, asztmás és COPD-s betegnél ellenőrizhetjük a légzésfunkciót is. A leszokást támogató kontroll vizit hossza kb. 15 perc.

dr_mucsi_janos-400x600.jpg

Tüdőgyógyász-belgyógyász

bottom of page