top of page
  • dr. Mucsi János

Tombol az allergia

Nyáron a legerősebbek a pollenallergiás tünetek. Nagyon kellemetlen, ha ránk tör a tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés, torokkaparás, köhögés, esetleg fulladás, ziháló légzés – és nincsenek kéznél a megelőző, illetve a rohamoldó gyógyszereink.

A fűnyírás során sokaknak kezd folyni az orra, vagy tör rá egy tüsszögési vagy köhögési roham, esetleg fulladás, ziháló légzés.

A legerősebb allergének közé tartozik a parlagfű és a feketeüröm, amelyeknek a pollenszórása már júliusban megkezdődhet, és kitarthat akár az első őszi fagyokig.

Célszerű még a tünetek megjelenése előtt gondoskodni a tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatról, illetve beszerezni azt a szakorvosi javaslatot, amely alapján a későbbiekben a háziorvos is kiemelt támogatással írhatja az asztma vagy a COPD gyógyszereit.

A COPD-s betegek állapotfelmérésére is ideális a nyári időszak, mert ilyenkor ritkábban fordulnak elő a légúti fertőzések, és kevesebb a beteg az orvosi rendelőkben.

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség rövidítése. A leginkább 40 éves kor felett jelentkezik, a betegség első tünete a reggeli köhögés vagy a terhelésre jelentkező nehézlégzés. A betegek többsége legalább 10 éven át dohányzott.

Magyarországon kb. 600.000 COPD-s beteg él, minden 4. dohányosnál alakul ki a COPD. A COVID-19 előtti időszakban a világ 3-4. leggyakoribb haláloka volt a COPD.

A gödöllői Erzsébet Gondozóházban (www.egh.hu) a nyári hónapokban is várjuk az allergiás, asztmás és COPD-s betegeket állapotfelmérésre, illetve terápiás javaslatra.

Szükség esetén kiemelt támogatással írjuk fel az asztma és a COPD gyógyszereket a betegek számára.

107 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page