top of page
  • dr. Mucsi János

Miért fontos a pulzoximéter a COVID-os betegeknek?

Frissítve: 2021. febr. 4.

A frissen diagnosztizált koronavírus fertőzöttek többsége nincs olyan súlyos állapotban a fertőzés felismerésekor, hogy emiatt kórházi kezelésre szoruljon. Tudjuk, hogy a súlyos állapotromlás hátterében gyakran csak a betegség későbbi szakaszában kialakuló kétoldali tüdőgyulladás, illetve az annak következtében fellépő légzési elégtelenség, súlyos oxigénhiány áll.

A romló oxigénellátás felismerését nehezíti az ún. „happy hypoxia”, azaz a boldog oxigénhiány állapota. Ilyenkor a betegek a gyorsan csökkenő oxigénszint ellenére meglepően jól érzik magukat, sokáig, akár néhány órán át még nem élik meg az oxigénhiányukat.

Ennek a félrevezető, relatív jólétnek tűnő, egyébként már súlyosan oxigénhiányos állapotnak a korai felismerése kulcsfontosságú az orvosi kezelés megkezdésében, ezáltal a betegek életének a megmentésében.

Az elmúlt napokban dr. Merkely Béla kardiológus professzor, a Semmelweis Egyetem rektora és dr. Várdi Visy Katalin tüdőgyógyász főorvosnő is kiemelték a pulzoximéter használatának jelentőségét a COVID-os betegek állapotának követésében.

A betegek jobb tájékoztatása érdekében készítettünk el egy rövid videót a pulzoximéter helyes használatáról, illetve arról, hogy mire kell figyelnie az otthonában gyógyuló frissen diagnosztizált koronavírus fertőzötteknek.

A pulzoximéterrel megmért oxigénszintet (szaturáció), illetve pulzust egy ún. COVID-naplóban célszerű rögzíteni, amelyben jól látható az állapot esetleges romlása, és megkönnyíti annak eldöntését, hogy mikor kell orvoshoz fordulni segítségért, vagy mikor kell mentőt hívni a sürgős kórházi kezelés érdekében.


A linkek az ATV Magyarország engedélyével lettek közzétéve.


COVID-napló
.pdf
Download PDF • 128KB

1 995 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page