top of page

Szakmai program

Az Erzsébet Gondozóházban 2012. július 1-től, krónikus betegek járóbeteg szakorvosi ellátását valósítottuk meg. Intézetünkben először csak COPD-s, asztmás és allergiás betegekkel foglalkoztunk. Jelenleg a felnőtt és gyermekkori légúti és allergiás betegségek mellett általános belgyógyászati kórképekkel, cukorbetegséggel, illetve alvásdiagnosztikai szűrővizsgálat keretében horkolással és alvási apnoéval is foglalkozunk.

A hagyományos orvosi fizikális vizsgálat mellett eszköz- és gépparkunk lehetővé teszi légzésfunkciós vizsgálat, EKG, szénmonoxid-mérés, pulzoximetria, allergia-teszt elvégzését is, emellett lehetőség van oxigén terápiás készülék kipróbálására. A cukorbetegeknél, a túlsúlyosak között, a dohányosoknál és időseknél egyre több probléma jelentkezik a lábak működésével kapcsolatban. Műszerparkunk lehetővé teszi az alsó végtag idegi károsodásának, a neuropátiának a kimutatását hangrezonanciás módszerrel, ultrahangos doppler-készülékünkkel mérni tudjuk mind a vénás, mind az artériás keringés állapotát.

4 db 24 órás vérnyomásmérő (ABPM), 3 db ApneaLink (otthoni alvásdiagnosztikai szűrés) és 2 db 24 órás EKG (Holter-monitor) áll a rendelkezésünkre betegeink állapotának, illetve a terápia hatékonyságának az ellenőrzésére.

Elsősorban azokra a krónikus betegekre számítunk, akik nem tudnak, vagy nem akarnak várni a hagyományos OEP-finanszírozás alatt álló rendelőkben addig, amíg sorra kerülnek, illetve azokat a betegeket várjuk, akik máshol nem kapják meg a számukra fontos kezelést és gondoskodást.

AIM-készülék (Aerosol Inhalation Monitor)

Tekintettel arra, hogy mennyire fontos a helyes eszközhasználat megtanulása, ezért kiemelten foglalkozunk a betegeink oktatásával. A betegoktatást szakorvosaink és magasan képzett szakdolgozóink egyaránt végzik. A betegek képzésében nyomtatott anyagaink mellett speciális oktatóeszközök segítenek minket, így a belégző gyógyszerek használatának begyakorlására létrehozott AIM-készülék (Aerosol Inhalation Monitor). Rendelkezésünkre állnak a gyártók által a rendelkezésünkre bocsátott placebo készülékek, illetve a cukorbetegek képzésében fontos egyéb eszközök is.

A rendelést a betegek előzetes bejelentkezés alapján vehetik igénybe elsősorban rendelési időben, de egyedi kérés esetén a hét bármelyik napján és órájában, amikor a kollégáim és én fogadni tudjuk a pácienseket.

A dohányzásról leszokás támogatását kiemelt feladatként kezeljük. Várjuk azokat az embereket, akik szeretnénk megszabadulni ettől az igen költséges, de első sorban az egészségükre nagyon káros szenvedélyüktől, betegségüktől.

A közeli terveinkben szerepel kardiológiai és reumatológiai rendelés indítása is. Ennek elérhetőségéről honlapunkon adunk hamarosan tájékoztatást.

Klinikai vizsgálatok

Az Erzsébet Gondozóház munkatársai az elmúlt évtizedekben számos nemzetközi klinikai vizsgálat résztvevőjeként bekapcsolódtak a nemzetközi gyógyszer- és eszközfejlesztési programokba. Ezek a vizsgálatok teszik lehetővé új gyógyszerek, valamint a hatóanyagok bejuttatását segítő eszközök kifejlesztését, hatásosságuk és relatív ártalmatlanságuk igazolását.

Orvosaink és szakdolgozóink rendelkeznek friss egyetemi GCP-vizsgával (Good Clinical Practice), amely lehetővé teszi, hogy tüdőgyógyászati, belgyógyászati és diabetológiai II-III-IV. fázisú gyógyszer- és eszközvizsgálatokban vegyünk részt. A klinikai vizsgálatok során alkalmazott és begyakorolt legmodernebb módszereket átültetjük a mindennapi betegellátás gyakorlatába is, ezáltal nem csak a gyógyszerfejlesztésben részt vevő betegek profitálnak az így megszerzett tudásból, hanem a klinikai vizsgálatokban részt nem vevő betegek is.

Az Erzsébet Gondozóház földszintje jelenleg is akadálymentesen megközelíthető, korszerű technológiai megoldásokkal biztosítjuk a kellemes és egészséges környezetet a betegek és a dolgozók részére egyaránt.
Az épületben elérhető 5 analóg telefonfonal lehetővé teszi a telefonáláson kívül önálló faxvonal fenntartását, illetve a mérési adatok telefonon történő továbbítását is. A nagy sebességű, széles sávú internet elérhető valamennyi rendelőben.


Ingyenes wifi elérést biztosítunk az Erzsébet Gondozóhát teljes területén a betegeink és kísérőik számára egyaránt.

Gödöllő, 2019. február

dr. Mucsi János
tüdőgyógyász és belgyógyász szakorvos
igazgató-főorvos

bottom of page