top of page

Reumatológia

Gyermek-gyógyász, gyermek-tüdőgyógyász

Belgyógyászat

A belgyógyászat az orvostudomány egyik legszerteágazóbb területe, hiszen a belső  szervek  kóros elváltozásaival, a kialakult betegségek diagnosztizálásával és azok gyógyításával foglalkozik.

A belgyógyászat az a kulcs szakág, amely összefogja a többi szakterületet, ezeket átlátja, összefüggésbe helyezi, és így állít fel diagnózist, kezelési tervet. Bizonyos esetekben csak egy-egy akut betegséget gyógyít, máskor évekig tartó gondozó szerepet tölt be krónikus betegségek kezelése kapcsán.

Belgyógyászati magánrendelésünkön az egyik leggyakoribb belbetegség, a hypertonia átfogó diagnosztikája, kezelése, gondozása vált elérhetővé.

 

Mi a magas vérnyomás?

 

Ha a vérnyomás tartósan a normálérték felett van, azt magas vérnyomásnak, idegen szóval hipertenziónak nevezzük. Míg az optimális vérnyomás 120/80 higanymilliméter, magas vérnyomásról tartósan 140/90 higanymilliméter feletti értékek esetén beszélünk. Figyelembe véve, hogy a vérnyomás nagyon változékony, ezért egy mérés nem elégséges a diagnózis felállításához, hanem ahhoz ismételten kóros értékek szükségesek. Ez pedig már kimeríti a magasvérnyomásbetegség (hypertonia) diagnózisát.

Koncz_Judit.jpg

Belgyógyász

A magas vérnyomás gyakori megbetegedés: a felnőtt lakosság körében előfordulása 30–40%, de a kor előrehaladtával ez az arány a 70%-ot is meghaladhatja.

 

A magas vérnyomás illetve a magasvérnyomásbetegség a legtöbb betegnél semmilyen tünetet vagy panaszt nem okoz (emiatt gyakran „csendes gyilkos”-nak is nevezik), és sok esetben csak a már kialakult következményes szív-érrendszeri megbetegedések során kerül felismerésre.

 

A magasvérnyomásbetegség kialakulásának esélyét számos tényező növeli. Ezek közé tartozik az idős kor, a családban előforduló magas vérnyomás, a túlsúly, a testmozgás hiánya, a dohányzás, a nagyobb konyhasó- és a túlzott alkoholfogyasztás valamint a vese-, mellékvese- vagy egyéb, hormonális eltérések, érszűkület, esetleg gyógyszerhatás, környezeti tényezők-ún. multifaktoriális okok. A cukorbetegség, krónikus vesebetegség, magas koleszterinszint és köszvény szintén növeli a magas vérnyomás esélyét. A befolyásolható rizikótényezők megváltoztatása a magas vérnyomás megelőzésének és kezelésének fontos része.

 

A magas vérnyomás az erek falát károsítja, ezáltal a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét fokozza. A kezelés célja éppen ezen súlyos szövődmények megelőzése.

bottom of page