top of page

Diagnosztika

Az orvosi gyakorlatban gyakran van szükségünk gépi vizsgálómódszerekre.

Ezek döntően fájdalommentes, gyorsan elvégezhető vizsgálatok, melyek

többletinformációkkal segítenek kideríteni a panaszok okát.

DSC03020WEB.jpg

Vizsgálatok, orvosi konzultációval vagy nélküle

Nekünk nagyon fontos az Ön ideje és kényelme. Ezért azon dolgozunk, hogy korszerű gépparkunknak köszönhetően Ön helyben, nálunk végeztethessen el vizsgálatokat.

 

Tüdőbetegek számára: Légzésfunkciós mérés, allergia vizsgálat,

CRP, EKG

Szívbetegeknek: EKG, szívultrahang vizsgálat, boka-kar index

Magasvérnyomással küzdőknek: EKG, boka-kar index, HbA1C meghatározása.

Laborvizsgálatokhoz a levett mintákat külsős laborpartnerünk vizsgálja meg.

Röntgenvizsgálatokra beutalóval látjuk el, melyet szintén Gödöllőn,

a Tormay Károly Egészségügyi Központban végeztethet el.

 • Légzésfunkció
  A tüdő funkciójának egy egyszerű és fájdalmatlan vizsgáló módszere a légzésfunkciós vizsgálat, amelynek segítségével információt kaphatunk a hörgőrendszer tágasságáról vagy beszűküléséről, illetve a tüdők által be- és kilélegezhető levegő mennyiségéről. A légzésfunkció vizsgálati eszköze a spirométer. A spirométer a be- és kilélegzett levegő térfogatát és áramlási sebességét képes mérni. A vizsgált személy adatai (nem, életkor és testmagasság) alapján számított elvárt (normálisnak tekintett) értékhez hasonlítjuk a beteg ki- és belégzése során mért áramlási és térfogat értékeket. A légzésfunkciós mérés eredményéből következtetni lehet a tüdő aktuális funkciójára, a hörgők esetleges szűkületére, a légzőizmok és a mellkas állapotára. A légzésfunkciós vizsgálat a légúti betegek legfontosabb diagnosztikus vizsgálata, amely egyszerűen elvégezhető, a pácienst nem terheli meg. Elengedhetetlenül szükséges a COPD és a hörgi asztma kórisméjének a felállításához. A légzésfunkciós vizsgálat során egy nyugodt teljes kilégzést követően a páciens gyorsan teleszívja magát levegővel, majd várakozás nélkül gyors indítással kifújja magából az összes levegőt. A gyors és erőteljes kilégzés csak ritkán tart tovább 6 másodpercnél. A vizsgálatot pihenők közbeiktatásával többször megismételjük, hogy a beteg legjobb értékét meghatározhassuk, de így sem haladja meg a légzésfunkciós vizsgálat teljes időtartama a 4–5 percet.
 • Terheléses (provokációs) légzésfunkció
  Terheléses légzésfunkciós vizsgálatot olyan esetekben végzünk, amikor a beteg panaszai alapján a normális légzésfunkciós eredmények ellenére is felmerül az asztma gyanúja. Ilyenkor nincs értelme reverzibilitási vizsgálatot végezni, ugyanis nincs hörgőgörcs, amit meg lehetne szüntetni. Ezért olyan terhelésnek tesszük ki az egyént, amely egészségeseknél nem vált ki hörgőgörcsöt, asztmás betegeknél viszont kiváltja azt. Vagy valamilyen enyhe hörgőszűkítő vizsgálati szert lélegeztetünk be a beteggel, vagy pedig 6 percig futtatjuk attól függően, hogy milyenek a beteg panaszai. A 6 perces futás után vagy a hörgőszűkítő vizsgálati szer belégzése után ismételten megmérjük a beteg légzésfunkcióját, és ha ezúttal a hörgők jelentős beszűkülésére utaló légzésfunkciós romlást észlelünk, az az asztma gyanúját erősíti. Fontos megjegyezni, hogy a provokációs vizsgálat során kiváltott hörgőgörcs általában enyhe, a beteg számára nem, vagy alig okoz panaszt, és magától gyorsan megszűnik, de hörgőtágító gyógyszer belégzésével biztonságosan és gyorsan oldható.
 • Szénmonoxid (CO)-mérés
  A kilélegzett levegő szénmonoxid (CO) tartalmának a mérése. Dohányosok leszokását elősegítő és ellenőrző módszer. A kilélegzett levegő CO-tartalma dohányosoknál jóval meghaladja a nemdohányzóknál mért értéket. A CO-mérés során megmérjük a kilélegzett levegő szénmonoxid szintjét, amely arányos a dohányzás mértékével. A mérés hozzásegítheti a dohányosokat ahhoz, hogy felismerjék a dohányzás egészséget károsító hatását, és a leszokás mellett döntsenek. A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, amely a vérben az oxigént szállító vörös vértestekben lévő hemoglobinhoz kapcsolódik, és megakadályozza az oxigen szállításában. Ezáltal a belélegzett szénmonoxid az összes szervet károsítja. A dohányzáskor a cigaretta, a pipa vagy a vízipipa dohányának égésekor szénmonoxid keletkezik, amelyet a dohányfüsttel belélegzünk.
 • Oxigén szaturáció mérése (Pulzoximetria)
  A pulzoximéter segítségével az erekben az oxigén szállítását végző vérfesték (hemoglobin) oxigéntelítettségét tudjuk mérni anélkül, hogy meg kellene szúrnunk a pácienst. A mérés egyszerű, nem jelent megterhelést a páciens számára és folyamatos ellenőrzést tesz lehetővé. A súlyos állapotú COPD-s betegek esetében segíthet eldönteni, hogy szükséges-e az otthoni tartós oxigénkezelés beállítása, illetve módosítása.
 • EKG, elektrokardiográfia
  Az elektrokardiográfia (röviden EKG) egy nem invazív szívvizsgáló eljárás. A szív elektromos jelenségeit vizsgálja, a szívizom működése során keletkező elektromos feszültség regisztrálásával. A szív összehúzódása elektromos inger hatására jön létre, mely normális esetben a sinuscsomóból indul el és a szív sajátságos ingerületvezető rostjain keresztül a szívizomsejtekhez jut. Ezt az elektromos ingerületet a test felszínére helyezett elektródokkal fel lehet jegyezni. Az EKG-hullám egy jellegzetes görbe, melynek egyedi sajátosságai vannak. EKG-vizsgálat során a szív elektromos aktivitásán keresztül következtetünk a szív állapotára. Úgynevezett végtagi és mellkasi elektródákból gyűjti össze az elektromos jeleket az EKG-gép. Általában 4 végtagi és 6 mellkasi elektródát használunk. Az elektródákból jövő jelek alapján az EKG-készülék egy 12 elvezetéses EKG-görbét készít, amely éppen elfogadható számú irányból ad információt a szívről ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk a szív elektromos működéséről.
 • Holter, 24 órás EKG vizsgálat
  24 órás ambuláns EKG monitorozás Elsősorban rejtett ritmuszavarok felismerésére, illetve a szívműködés egy teljes napon át történő ellenőrzésére használjuk. A vizsgálat során a beteg törzsére helyezünk fel néhány elektródát, amelyet általában legalább egy teljes napon át visel a beteg, és közben éli a szokásos életét. műszer egyetlen AA-s ceruzaelemmel működik, és alig nagyobb annál. A mérőműszerhez csatlakoznak az elektródák, amelyekkel a szívben keletkező elektromos áramot (EKG) regisztrálja és őrzi meg a készülék. Amíg a mérés tart, addig nem szabad leszedni az elektródákat a testről, azokat víz nem érheti, ezért a tisztálkodás bizonyos formái (pl. tusolás) kerülendő a mérés során. Miután a beteg visszajött a mérés végén az Erzsébet Gondozóházba, levesszük az elektródákat róla, majd letöltjük a mérési adatokat. Ezt követően az egyik kardiológus szakértőnk értékeli az eredményeket, amelyeket továbbítjuk a betegnek, és tájékoztatjuk az esetleges további teendőkről.
 • ABPM, 24 órás vérnyomásmérés
  24 órás ambuláns vérnyomásmonitorozás Az orvosi rendelőben gyakran sokkal magasabb vérnyomásértékeket mérünk annál, mint amilyen a beteg „rendes” vérnyomása. Magas vérnyomás betegség gyanúja esetén célszerű meghatározni, hogy a mindennapi életben milyen a páciens nappali, éjszakai, illetve átlagos vérnyomása, hogy alakul a pulzusa. Az ABPM során a beteg felkarjára helyezett mandzsettát nappal 20, este 30 percenként felfújja a tenyérnyi vérnyomásmérő, és a mért adatokat eltárolja. Másnap, amikor a beteg visszahozza a készüléket, letöltjük az azon tárolt adatokat, és egy sokkal részletesebb képet kapunk a páciens vérnyomásáról. Ez segít eldönteni, hogy van-e kezelendő vérnyomáseltérése a páciensnek, illetve segít kiválasztani vagy ellenőrizni a gyógyszeres kezelést. A mérés napján a beteg végezheti a mindennapos tevékenységét, csak akkor veheti le a készüléket magáról, amikor tisztálkodik vagy átöltözik. Alvás közben is magán kell tartania a vérnyomásmérő mandzsettáját.
 • Horkolás, Alvási apnoe vizsgálata
  Alvásdiagnosztika Az Erzsébet Gondozóház nem alváslabor, alvási apnoé vagy alvás közbeni oxigénhiány gyanúja esetén, illetve horkoló személyeknél végzünk alvásdiagnosztikai szűrővizsgálatot. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes. A betegnek egy dolga van, felhelyezni magára a készüléket, mielőtt elalszik, a készülék egyetlen gombját benyomva elindítja a mérést, majd reggel, amikor már nem alszik többet, akkor ugyanezzel a gombbal kikapcsolja azt, és visszahozza az Erzsébet Gondozóházba, ahol letöltjük és értékeljük a mérési eredményeket. ApneaLink készüléket használunk a mérésekhez. Egy tenyérnyi készüléket a beteg felhelyez a mellkasára egy biztonsági övhöz hasonló heveder segítségével. A készülékhez 3 szenzor csatlakozik. Az egyik a mellkas légzéssel kapcsolatos mozgását méri, a másik a kéz egyik ujján a perifériás vér oxigéntelítettségét, illetve a pulzust, a harmadik pedig az orrlégzés során keletkező áramlást érzékeli. A mérés során regisztrált adatok és a beteg panaszai alapján el tudjuk dönteni, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség, és segítünk a pácienseknek, illetve kezelőorvosaiknak a további kivizsgálás és a kezelés megszervezésében.
 • Allergia-tesztek
  Prick-teszt (bőrteszt) Az allergia-teszteket azért végezzük, hogy megállapítsuk, mely légzési allergén (szénanátha, asztma), élelmiszer allergén (csalánkiütés) vagy kontakt allergén (ekcéma) váltja ki az allergiás tüneteket. Az azonnali típusú allergiás reakció mutatható ki ezzel az eljárással, amely a csalánkiütés, asztma, szénanátha kialakulásában szerepel. A Prick-teszt vizsgálat gyors, orvosi felügyelet mellett biztonságos. A vizsgálat során egy vagy több allergén anyagból 1-1 cseppet juttatunk az alkar bőrére, melyet óvatosan beszúrunk a szaruréteg alá. Ha az egyén allergiás a beadott anyagra, a beszúrás helyén apró csalánkiütés, viszkető duzzanat jelentkezik. A leolvasás a beszúrás után 15 perccel történik. A vizsgálatot 3 éves kor felett javasolt végezni, ép bőrön. A vizsgálat előtt a vizsgálatot végző orvost az állandóan vagy alkalomszerűen szedett gyógyszerekről tájékoztatni kell, mivel ezek a vizsgálat eredményét befolyásolhatják! Nem szabad bőrtesztet végezni súlyos allergiás tünetek fennállásakor, illetve közvetlenül utána, lázzal járó fertőző betegségek idején, súlyos fokú asztmás állapotban vagy egyéb akut betegségben. Nem végezhető olyan bőrterületen, ahol elváltozás vagy napégés van.
 • Laborvizsgálatok
  Labor (helyben) CRP (C-reaktív fehérje) A CRP szintje a gyulladás megjelenése után néhány órán belül megnő a szérumban. Érzékeny, de specifikus jellemzője gyulladásoknak, akut sérüléseknek, bakteriális fertőzéseknek. A betegség gyógyulása esetén a CRP szintje néhány napon belül csökken. Hemoglobin A1C (glikált hemoglobin, HbA1C) A glikált hemoglobin (HbA1C) értéket a cukorszint hosszú távú ellenőrzésére használják. A tesztet a cukorbetegség diagnózisának felállításakor el kell végezni, majd általában 3-6 havonta ellenőrizni. A HbA1C szintje a vizsgálatot megelőző 60-120 nap vércukor koncentrációira vonatkozóan ad információt, azon belül is leginkább a méréshez közelebbi időszakra. Vércukormérés Ujjbegyből vett vérmintából gyors vércukorszint meghatározás elsősorban cukorbetegek részére. D-dimer A D-dimer vizsgálat elősegíti a friss mélyvénás trombózis, illetve a tüdőembólia diagnosztikáját. Friss trombózisok esetén a D-dimer szintje emelkedett. Alacsony D-dimer szint mellett a friss trombózis vagy tüdőembólia valószínűsége kicsi. Labor (általános) Szerződött laborpartnereink segítségével, lehetőségünk van laborvizsgálatok elvégzésére is, amennyiben a beteg igényt tart erre. Lehetőség van a vérkép teljes minőségi és mennyiségi vizsgálatára, májfunkciós AST(GOT) ALT(GPT) ALP, GGT, össz-bilirubin, se bilirubin), ion és vesefunkciós értékek (nátrium-ion, kálium-ion, karbamid-nitrogen, kreatinin, húgysav) gyulladási faktorok: CRP, vérsejtsüllyedés (We) vizsgálata mellett vércukor, koleszterin (LDL, HDL), triglicerid, összfehérje, albumin, LDH, amiláz, prothrombin, INR meghatározására is. Emellett végeznek teljes vizelet vizsgálatot. Az erre vonatkozó költségekről betegeink az Áraink menüpont alatt tájékozódhatnak. Labor (allergológia) Vérmintából teljes (össz) IgE és specifikus IgE-szint meghatározására van lehetőség inhalatív (belélegezhető), nutritív (táplálkozási) allergének, illetve néhány gyógyszer vonatkozásában. A vizsgálatok teljes árát a mérések száma és a szállítási költségek ismeretében egyedileg kalkuláljuk.
 • Radiológiai (röntgen) vizsgálat
  Az Erzsébet Gondozóházban nincs röntgenkészülék. A gödöllői Tormay Károly Egészségügyi Központjának Röntgenosztályára küldjük beutalónkkal a betegeket, ahol az aktuális díjszabás árai szerint végzik el a kért vizsgálatot. A beteg a rendelőintézetben csak a felvétel CD-re történő kiírásának az aktuális díját fizeti ki, a vizsgálat költségét a rendelőintézet az Erzsébet Gondozóház felé számlázza ki, a beteg pedig a vizitdíj részeként fizeti a radiológiai vizsgálat költségét az Erzsébet Gondozóházban.
 • 6 perces gyaloglás teszt
  A COPD-s beteg állapotának, terhelhetőségének megítéléséhez szükséges vizsgálat. A rehabilitációs kezelés kezdetén, majd a végén is el szokták végezni, hogy a szükséges kezelést, illetve annak eredményességét meg lehessen határozni. Legegyszerűbben egy 6 perces gyaloglás teszt által lehet információt kapni a beteg terhelhetőségéről, azaz a saját ütemében sík terepen vagy folyosón mekkora távolságot képes 6 perc alatt megtenni a kezelés elején majd a végén. Pontosabb képet kaphatunk a páciens terhelhetőségéről kerékpár- vagy járószalag-ergometriás vizsgálattal. Ekkor a vizsgálat közben lehetőség van a légzési és keringési paraméterek (spirometria, kilélegzett levegő gázösszetételének elemzése, EKG) folyamatos ellenőrzésére, illetve a beteg maximális terhelhetőségének a meghatározására is. Ez utóbbi esetben biztonságos körülmények között pontos képet kaphatunk arra vonatkozóan is, hogyan reagál a páciens szervezete az őt érő kritikus terhelés esetén.
 • AIM: Aerosol Inhalation Monitor, Vitalograph"
  Az AIM (Aerosol Inhalation Monitor / Vitalograph) gyógyszer nélkül működõ, gyakorlást segítõ készülék. Ez tudja szimulálni az adagolós aeroszolt, azonban gyógyszertartályában placebo van. Köztudott, hogy a nagyon alapos betanítást is idõnként ellenõrizni kell, hiszen a betegek sokszor térnek át rossz technikára. A monitor ellenõrizni tudja a felrázást, a beszívás és a szelep mûködtetésének összhangját, a beszívás sebességét és a benntartás idejét. A piros lámpák jelzik a helytelen, a zöld lámpák a helyes használatot.
bottom of page