top of page

Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang a modern orvostudomány egyik legkorszerűbb vizsgálóeszköze. Nem jár biológiailag veszélyes sugárterheléssel, várandósok és gyermekek vizsgálatára is alkalmas. Alkalmas kontrollvizsgálatokra is, hiszen negatív hatása nem ismert, a vizsgálat fájdalommentes. Két dimenziós képen ábrázolja a szerveket, lágyrészeket, ezáltal alkalmas elváltozások felismerésére, nyomonkövetésére.

DSC03049WEB.jpg

Hogyan zajlik az ultrahang vizsgálat?

Ultrahang vizsgálatot úgy kell elképzelni, mintha egy régi TV-n keresztül néznénk a belső szerveinket.

Megkérjük, hogy a vizsgálandó területet (pl. nyak, has, mell, herék) tegye szabaddá. Ruházatát egy papírtörlővel fedjük be, majd az ultrahang vizsgálófejére gélt helyezünk. A gél hideg lesz, de maga a vizsgálat nem jár fájdalommal. Lehetőségünk van az erekben történő véráramlást is megtekinteni  agynevezz doppler funkcióval. 

A különböző szervek, adott esetben elváltozások jól elkülöníthetőek ultrahanggal.

A vizsgálat végén papírtörlőket adunk Önnek, mellyel a vízbázisú gélt eltávolíthatja. Ne aggódjon, ha esetleg ruháját is érte: mosáskor kijön, tapasztalatból tudjuk :)

Papp Borbála_edited.jpg

Dr. Papp Borbála

radiológus szakorvos

Az ultrahang egy sugárterheléssel nem járó, gyors, fájdalommentes vizsgálati módszer, mely bármely életkorban elvégezhető a diagnózis felállítása, megerősítése, valamint egyes folyamatok követése érdekében.

bottom of page