top of page

Nefrológia

A nefrológia a vesék belgyógyászati megbetegedéseivel foglalkozik. Gondolta volna, hogy veséink feladata nem csak vizelet létrehozása, hanem a vérképzés és a magavérnyomás-betegséggel is összefüggnek? Mivel a vesék elhelyezkedésük miatt közvetlenül nem vizsgálhatók és belenézni sem tudunk, a szakvizsgálat során nagyobb hangsúlyt kapnak a megelőző- és a társbetegségekkel kapcsolatos információk, a laborvizsgálati leletek, valamint a képalkotó vizsgálatok leírásai.

C7293EF5-6BFA-4B71-8BF3-6F1FAF17B40F.JPG

Mi történik a nefrológusnál?

Első szakvizsgálatra hozza magával a vesebetegséggel kapcsolatos korábbi orvosi dokumentációit, jelenlegi gyógyszerlistáját, korábbi és friss laborleleteit, valamint hasi ultrahang vagy CT vizsgálat leletét.​

A hozott dokumentumok áttekintése és a panaszai kikérdezése után megvizsgáljuk Önt. ​

 

Előfordulhat, hogy megütögetjük a vesetájékát, vagy megkérjük, hogy adjon vizelet mintát.

Ezt követően amennyiben szükséges kiegészítő laborvizsgálatokat kérünk Önnek (erre helyben is van lehetőségünk) vagy beutalóval látjuk el további képalkotó vizsgálatokra. Mivel a szó elszáll, az írás megmarad, írásos szakvéleményt kap tőlünk,  beavatkozást igénylő állapot esetén beutaljuk a megfelelő ellátási szintű nefrológiai központba vagy urológiai osztályra. Előrehaladott vesebetegség esetén a kiemelten támogatott gyógyszereket felírjuk és szakorvosi javaslattal látjuk el.

fénykép_szabot_egh.png

Dr. Szabó Tamás

nefrológus szakorvos

Rendelésemre szeretettel várom Önt, ha krónikus vesebetegséggel, visszatérő vesekövességgel, kóros fehérjeürítéssel, vagy vérvizeléssel küzd. ​Kanadai szakmai gyakorlatomnak köszönhetően angolul beszélő külföldi betegek ellátását is vállalom, akik nyelvi nehézség miatt máshol esetleg nehézségbe ütköztek.

bottom of page